Home Egbert DoesShoes Paintings Contact
Egbert van der Does
Welkom op de website van Egbert van der Does,
beeldend kunstenaar en DoesShoes ontwerper.

Al sinds midden jaren '70 schilder en teken ik. Laat in de jaren '90 is daar het schoenontwerpen bij gekomen.
Het kunstenaarschap is voor mij een levensbehoefte; een zoektocht.
Wat zit er in mij? De kunstenaar moet nieuwe wegen bewandelen.
Doe je dat eerlijk, dan levert dat altijd iets oorspronkelijks op. Want ieder mens is uniek. Mijn motto: zoek naar wat je niet kent.

In de late jaren ’90 liep ik volkomen vast in die zoektocht, waarna ik mij stortte op het ontwerpen en maken van schoenen. Na een pauze van 10 jaar kon ik weer verder met het schilderen. Soms lost een probleem zich vanzelf op, mits de tijd zijn werk kan doen.

Schoenen:
DoesShoes zijn schoenen voor mensen die zich willen onderscheiden.
Ik maak schoenen voor schoenfetisjisten. Voor mannen die genoeg hebben van bruin of zwart. Voor vrouwen die iets fraais aan hun voeten willen.
DoesShoes zijn tegendraads en origineel. DoesShoes hebben karakter.

Voor heren zijn er schoenen met gespen of veterschoenen. Er zijn klassieke brogues of rock & roll punters. Maar altijd uniek, anders dan anders.
Voor dames zijn er talloze ontwerpen. Een gekozen ontwerp kan zowel hoog- als laaggehakt gemaakt worden. Of met een bijzondere gesp. Ook is er keus uit oneindig veel kleuren of prints. Op verzoek kan zelfs naar een speciale tint gezocht worden.

DoesShoes maakt geen maatschoenen. DoesShoes kiest bewust voor een werkwijze met confectiematen, om de ideale schoen binnen ieders bereik te brengen. Om vast te stellen welk model geschikt is, probeert u eerst een aantal passchoenen, die er in allerlei maten en breedtes zijn. De exemplaren die het lekkerst zitten corresponderen dan met de leest die gebruikt gaat worden. Geen eindeloze meetsessies, maar een snelle werkwijze. Dit werkt tijd- en kostenbesparend.
DoesShoes zijn volledig handgemaakt. De ontwerpen kunnen aangepast worden aan speciale wensen. Misschien wilt u uw naam erop gestikt, of die van uw vriend(in), bedrijf of vereniging?

Schilderijen:
Als sinds de jaren '70 schilder en teken ik. Wel is deze periode 10 jaar onderbroken geweest.
Als kunstenaar kun je alleen je eigen weg bewandelen, anders heeft het kunstenaarschap geen enkele zin. Maar hoe vind je die eigen weg?
Die vraag heb ik jaren niet goed kunnen beantwoorden. Het begint met het romantische idee van de kunstenaar; bij mij na het zien van een documentaire over Paul Gauguin. Ik maakte stillevens, portretten en landschappen - ook abstract werk. Maar ik wist niet goed waar ik het zoeken moest, waar mijn weg begon. Eind jaren '90 ben ik gestopt
met schilderen, na een zoektocht die liefst 25 jaar had geduurd. In mijn  optiek had het zoeken te weinig opgeleverd.
Maar het schilderduiveltje bleek een ambitieus en vasthoudend mannetje. Eentje die zich niet liet verslaan. Hij klopte regelmatig aan en zei dan zacht: Waarom probeer je het niet nog eens? Niks te verliezen. Gaat het niet, dan stop je gewoon.
En wat eerder niet lukte, lukte nu wel. Ik vond mijn eigen weg, of liever gezegd mijn eigen ingang.

De sleutel: Geef aandacht / Wil vooral nergens naartoe / Doe
Dutch